Wielkość porcji: 1 bochenek
Czas przygotowania: kilka godzin
100% chleb żytni

Lubię żytnie chleby. Szczególnie takie. Ciężkie, lepkie, wilgotne. To trudny chleb, pierwszy raz mi nie wyszedł. Jest na samej mące żytniej, bez dodatku pszennej, stąd ta inna niż wszystkie struktura i smak. Serdecznie polecam, jest pyszny. Podobny, też tylko na mące żytniej, z zaparką jest tu. Ten przepis znalazłam u Dorotus.


Mix mąki żytniej z wodą:

  • 240 g wrzącej wody
  • 60 g mąki żytniej (nie razowej)

Ciasto właściwe:

  • 200 g zakwasu żytniego
  • 50 g zimnej wody
  • 300 g mixu, sporządzonego wcześniej
  • 300 g mąki żytniej (nie razowej)
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Składniki mixu mąki żytniej z wodą zmiksować lub wymieszać, by nie było grudek. Odstawić na 1 godzinę lub do 24 godzin (pozostawiając na dłuższy okres najlepiej przykryć folią).

Wszystkie składniki zmiksować (przez kilka minut). Ciasto będzie bardzo, bardzo klejące. Uformować, pracując na powierzchni wysmarowanej olejem, by ciasto się nie kleiło. Umieścić w formie wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami o wymiarach 10 x 20 cm (ja piekłam w niewielkiej keksówce). Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 5 godzin (u mnie ok. 8 godzin, chleb musi być dobrze wyrośnięty) do wyrośnięcia. Ciasto powinno prawie dwukrotnie podwoić objętość. Przed samym pieczeniem spryskać wodą w sprayu.

Piec w temperaturze 210ºC przez około 50 minut. Po 5 minutach wierzch ponownie spryskać wodą w sprayu. Wystudzić na kratce.

100chlebzytni2

Oceń przepis