Wielkość porcji: 2 bohenki
Czas przygotowania: 2 godziny
40% żytni z kminkiem

Mam duże spóźnienie w Weekendowej Piekarni po godzinach, mam nadzieję, że uda mi się upiec wszystkie zaległe chleby. Dzisiaj 40% z kminkiem. Wiem, że kminek jest kontrowersyjna przyprawą i nie wszyscy go lubią, ale na szczęście w naszej rodzinie nie ma takiego problemu. Mamie kojarzy się z preclami z kminkiem właśnie, jakie jadła w dzieciństwie, więc jak dowiedziała się jaki chleb piekę była bardzo zadowolona. Brakowało mi chleba. Zakwasów po zagniataniu ciasta. Szkoda, że ciągle mam za mało czas na wszystko. Jestem bardzo zadowolona z tego chlebka, ma cienką i chrupiącą skórkę i idealny miąższ. W połączeniu z kminkiem dało to pyszny chleb.


Zaczyn:

  • 400 g maki żytniej razowej
  • 332 g wody
  • 20 g (2 łyżki) zakwasu

Ciasto chlebowe:

  • 600 g maki pszennej chlebowej wysokoglutenowej
  • 348 g wody
  • 2 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka soli
  • 12 g świeżych drożdży lub 1 łyżka drożdży instant
  • plus cale ciasto zakwaszone minus 2 łyżki

Przygotowanie

Składniki zaczynu wymieszać i zostawić na 14 - 16 godzin w temperaturze 21ºC.

Wymieszać dokładnie składniki ciasta chlebowego wraz z zakwasem ok 3 minut, sprawdzić hydratację i znów wyrabiać, aż do utworzenia się silnego glutenu ok 3 - 4 min. Ciasto jest gęste i lepkie. Zostawić do wyrośnięcia 1 godzinę.

Podzielić i ukształtować dwa bochenki. Zostawić znów do wyrośnięcia na 50 - 60 minut w 25 - 28ºC.

Naciąć i wsadzić do pieca (na rozgrzany kamień) 240ºC na 15 minut, potem temperaturę obniżyć do 230ºC i piec kolejne 20 - 25 minut.

zytni z kminkiem 2

Oceń przepis