Wielkość porcji: 30 - 40 sztuk
Czas przygotowania: 1 godzina
Anzac Bisciuts

Bardzo proste, szybciutkie w przygotowaniu ciasteczka. Całość zajęła mi dosłownie 5 minut + 10 minut pieczenia. Przygotowałam je dla babci, która leży ze złamaną nogą. Bardzo jej posmakowały, tak samo jak mojej siostrze, co jest rzadkie, bo trudno trafić w jej gust. Przepis Dorotus.


Składniki:

  • 85 g płatków owsianych
  • 85 g wiórków kokosowych
  • 100 g mąki
  • 70 g cukru pudru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka golden syrup’u (można zastąpić płynnym miodem)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Do naczynia wsypać płatki, wiórki, mąkę i cukier, wymieszać. W małym rondelku roztopić masło i wlać golden syrup, wymieszać (nie gotować). Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej wody, wlać do rondelka z masłem i syrupem, wymieszać. Połączyć zawartość rondelka z suchymi składnikami, wymieszać.

Z ciasta robić kulki wielkości większego orzecha włoskiego, kłaść na blachę, spłaszczać (zachowując odstępy, ciastka się sporo rozleją na boki). Ja dodatkowo spłaszczałam je jeszcze po 2 minutach pieczenia.

Piec w temperaturze 180ºC około 8 – 10 minut (uwaga: szybko ‘łapią’ kolor).

anzac biscuits 2

anzac biscuits 3

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis