Wielkość porcji: 1 babka
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Baba drożdżowa z czekoladą

Kolejny wypiek jeszcze z Wielkanocy który czekał cierpliwie na swoją kolej. Drożdżową babę piekę tylko raz w roku, na to święto właśnie. Ta jest o tyle oryginalna, że dwukolorowa, bardzo efektowna no i czekoladowa. Bardzo ładnie prezentowała się na wielkanocnym stole. Przepis Elki z cincin.


Składniki:

  •  250 ml ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 600 g mąki + 50 g na czekoladową warstwę
  • 140 g cukru
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła dla posmarowania formy
  • 2 łyżki brązowego cukru dla posypania formy
  • 2 łyżki płatków migdałowych do posypania formy

 

Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki. Pozostawić na 15 minut. Rozpuścić masło (z wyjątkiem tego, do formy) i zamiesić ciasto ze wszystkich produktów (z wyjątkiem mąki dla warstwy czekoladowej, czekolady, i produktów dla formy). Podzielić ciasto na dwie części – większą i mniejszą.

Rozpuszczoną ale nie gorącą czekoladę wlać do większej części, dodać mąkę. Zagnieść ciasto. Utworzyć dwie kule i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, jeszcze raz wymiesić i pozostawić na kolejne 30 do 40 minut.

Kule rozwałkować na równiej wielkości prostokąty i zwinąć w rulonik. Formę wysmarować obficie masłem, wysypać brązowym cukrem i płatkami, umieścić w formie, a następnie pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

Piec w temperaturze 170°C przez 40 minut. sprawdzić drewnianym patyczkiem. Studzić 5 - 7 minut w formie, następnie wyjąć.

babka drozdzowa czekoladowa 2

Oceń przepis