Z ostatnich już chyba w tym roku malin przygotowałam brownie w wersji mini z owocami, czyli babeczki czekoladowe z malinami. Czekolada i maliny, to połączenie, które zawsze pasuje. Proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo dobre babeczki. Przepis znalazłam u Dorotus.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka
- 180 g cukru (lub mniej)
- 100 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g malin
- cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
Przygotowanie
Masło i czekoladę umieścić w garnuszku i ogrzewać na małej mocy, do rozpuszczenia, mieszając. Lekko przestudzić.
Czekoladę i pozostałe składniki (oprócz malin) umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Wrzucić maliny i lekko wymieszać.
Powstałą masę nałożyć do foremek od muffinek (najlepsze silikonowe lub papierowe papilotki), do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka). Można jeść prosto z foremek ciepłe, dopiero całkowicie wystudzone dobrze odchodzą od papierków.