Wielkość porcji: 8 - 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 0,5 godziny
Babeczki czekoladowe z malinami

Z ostatnich już chyba w tym roku malin przygotowałam brownie w wersji mini z owocami. Proste i bardzo dobre. Przepis znalazłam u Dorotus.


Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 180 g cukru (lub mniej)
  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g malin
  • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

Masło i czekoladę umieścić w garnuszku i ogrzewać na małej mocy, do rozpuszczenia, mieszając. Lekko przestudzić.

Czekoladę i pozostałe składniki (oprócz malin) umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Wrzucić maliny i lekko wymieszać.

Powstałą masę nałożyć do foremek od muffinek (najlepsze silikonowe lub papierowe papilotki), do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka). Można jeść prosto z foremek ciepłe, dopiero całkowicie wystudzone dobrze odchodzą od papierków.

babeczki_brownie_z_malinami2

Oceń przepis