5/5 (1)
Wielkość porcji: ok. 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. pół godziny
Babeczki marchwiowo – jabłkowe

Bardzo wilgotne, aromatyczne, ciężkie, pyszne. Tymi słowami można określić te babeczki. Zdecydowanie trafiły w mój gust. Nigdy nie byłam entuzjastką marchewkowych ciast, ale powoli się do nich przekonuję.

To kolejny już dzień jabłka obchodzony w blogowej społeczności i organizowany przez Tatter. Rok temu również brałam w nim udział i zrobiłam kisiel jabłkowy. W tym roku na przygotowałam te babeczki. Przepis Marty Gessler z książki „Kuchnia Marty. Kolory smaków”.


Składniki:

  • 1 jajko
  • 200 g przetartej gotowanej marchewki
  • 1 starte ze skórą jabłko
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g brązowego cukru
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu

 

Przygotowanie:

Jajko dobrze ubić, dodać marchew, jabłko i olej. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem i cynamonem. Dodać pozostałe składniki i mieszać tak długo, aż powstanie gładkie, gęste ciasto.

Natłuścić małe foremki i piec 15 – 20 minut w temperaturze 200°C.

babeczki marchwiwo jablkowe 2

Oceń przepis