Bardzo wilgotne, aromatyczne, ciężkie, pyszne. Tymi słowami można określić te babeczki marchwiowo - jabłkowe. Zdecydowanie trafiły w mój gust. Nigdy nie byłam entuzjastką marchewkowych ciast, ale powoli się do nich przekonuję.
To kolejny już dzień jabłka obchodzony w blogowej społeczności i organizowany przez Tatter. Rok temu również brałam w nim udział i zrobiłam kisiel jabłkowy. W tym roku na przygotowałam te babeczki. Przepis Marty Gessler z książki „Kuchnia Marty. Kolory smaków”.
Składniki:
Przygotowanie:
Jajko dobrze ubić, dodać marchew, jabłko i olej. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem i cynamonem. Dodać pozostałe składniki i mieszać tak długo, aż powstanie gładkie, gęste ciasto.
Natłuścić małe foremki i piec 15 – 20 minut w temperaturze 200°C.