Wielkość porcji: ok. 16 sztuk
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Babeczki z kremem czekoladowym i migdałami

Pyszne kruche spody, wypełnione intensywnie czekoladowym ganachem, skrywające w środku migdał i posypane płatkami migdałowymi. Mała porcja przyjemności do popołudniowej herbaty. Przepis na kruche ciasto z bloga Twoje&Moje.


Kruche babeczki:

  • 150g mąki krupczatki
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru pudru
  • 100g masła
  • 1 żółtko

Ganache:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki

Dodatkowo:

  • 16 migdałów
  • płatki migdałowe

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstaną okruszki.
Dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto (ewentualnie dolać 2 – 3 łyżki zimnej wody, gdyby nie chciało się połączyć).
Można również wszystkie składniki posiekać w malakserze i utworzyć kulę.
Ciasto zawinąć w folię, włożyć na 30 minut do lodówki.
Rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyklejać foremki. Można też odrywać po kawałku ciasta, rozwałkowywać i takim małym placuszkiem wyklejać foremkę. Piec 8 – 10 minut w temperaturze 200°C na złoty kolor.

Podgrzać śmietankę, a następnie dodać czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do każdej z babeczek włożyć po jednym migdale, napełnić ciepłym ganache i posypać płatkami migdałowymi lub dowolną posypką. Schłodzić.

 

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis