Pyszne kruche spody, wypełnione intensywnie czekoladowym ganachem, skrywające w środku migdał i posypane płatkami migdałowymi. Mała porcja przyjemności do popołudniowej herbaty. Przepis na kruche ciasto z bloga Twoje&Moje.
Kruche babeczki:
- 150g mąki krupczatki
- 50g mąki ziemniaczanej
- 50g cukru pudru
- 100g masła
- 1 żółtko
Ganache:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
- 16 migdałów
- płatki migdałowe
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstaną okruszki.
Dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto (ewentualnie dolać 2 - 3 łyżki zimnej wody, gdyby nie chciało się połączyć).
Można również wszystkie składniki posiekać w malakserze i utworzyć kulę.
Ciasto zawinąć w folię, włożyć na 30 minut do lodówki.
Rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyklejać foremki. Można też odrywać po kawałku ciasta, rozwałkowywać i takim małym placuszkiem wyklejać foremkę. Piec 8 - 10 minut w temperaturze 200°C na złoty kolor.
Podgrzać śmietankę, a następnie dodać czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do każdej z babeczek włożyć po jednym migdale, napełnić ciepłym ganache i posypać płatkami migdałowymi lub dowolną posypką. Schłodzić.