Wielkość porcji: ok. 30 sztuk
Czas przygotowania: 2 godziny
Babeczki z owocami i bezą

Ciągle w zamrażarce zalegają mi owoce, te babeczki to sposób na ich wykorzystanie. Użyłam malin i jeżyn, których kwaskowaty smak świetnie komponował się ze słodką bezą i kruchymi spodami. Babeczki są pyszne, u mnie w domu zdobyły zdecydowanych zwolenników, co mnie nie dziwi, bo babeczki w bezowych kapeluszach wyglądały uroczo. Korzystałam z przepisu Małgosi z blogu Pieprz czy wanilia.


Kruche ciasto:

  • 250 g przesianej mąki
  • 125 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko

Owoce i beza:

  • 400 g owoców (u mnie maliny i jeżyny)
  • 3 białka
  • 1 szklanka drobnego cukru

Przygotowanie

Mąkę przesiać na stolnicę lub do misy robota, dodać masło pokrojone na małe kawałki. Rozcierać, aż utworzą się małe grudki. Dodać przesiany cukier puder – wymieszać, a następnie wbić całe jajko. Zagniatać, niezbyt długo, aż będzie gładkie. Uformować wałek o średnicy ok. 5 – 6 cm, zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na min. ½ godziny. Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Przygotować foremki do babeczek – wysmarować rozpuszczonym masłem, oprószyć lekko mąką. Schłodzone ciasto pokroić na plasterki. Każdy plasterek rozwałkować dość cienko do wielkości odpowiadającej średnicy foremek. Wyłożyć foremki ciastem.

Piec na biało przez ok. 10 min. (najlepiej metodą obciążenia suchą fasolą czy grochem). Wyjąć z pieca, usunąć obciążenie.

Białka wraz z cukrem ubić na bardzo sztywną pianę. Do każdej foremki z kruchym ciastem włożyć po czubatej łyżce owoców. Na wierzchu wycisnąć szprycą lub nałożyć łyżką porcję ubitej piany.

Ponownie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 30 min. aż piana się zetnie i zamieni w bezę.

babeczki z owocami i beza 2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis