Wielkość porcji: 1 babka
Czas przygotowania: 2 godziny
Babka drożdżowa zaparzana

Wilgotna babka która w tym roku zagościła u mnie na wielkanocnym stole. Dziadek, który jest surowym sędzią, widząc upieczoną babkę, stwierdził, że na pewno będzie nie dobra (nie lubi on suchych ciast), jednak gdy ją spróbował całkowicie zmienił zdanie i w ten sposób już w Wielką Sobotę nie było pół babki. Przepis Anusiaczka ze strony Mniam Mniam, który ja znalazłam u Liski.


Składniki:

  • 250 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 80 g masła
  • garść rodzynek (lub suszonych żurawin)
  • szczypta soli

 

Przygotowanie

Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka należy sporządzić rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pozostałe mleko zagotować i wrzącym zalać połowę mąki. Mieszamy dokładnie i czekamy aż przestygnie.

Gdy rozczyn będzie wyrośnięty, a ciasto przestygnięte wymieszać je dokładnie ze sobą i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby trochę podrosło – trwa to ok. 15 minut.

W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę oraz roztopić masło. Do ciasta dodać żółtka, szczyptę soli i bardzo dokładnie wyrobić, dosypując stopniowo pozostałą mąkę. Wlać wystudzone masło i jeszcze wyrobić, na końcu wsypać rodzynki. Ciasto znów musi rosnąć ok. pół godziny.

Po tym czasie przełożyć je do średniej formy na babkę lub małej z kominkiem i piec w temperaturze 180°C ok. 40 minut. Po upieczeniu posypać babkę cukrem pudrem, polukrować, lub oblać polewą.

babka zaparzana 2

Oceń przepis