Wielkość porcji: 1 babka
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Babka kajmakowa

Wstyd się przyznać, ale ta babka czeka na pokazanie aż od świąt. Była ozdobą na wielkanocnym stole. Kajmakowa słodycz równoważona jest sokiem cytrynowym, dzięki temu babka nie jest za słodka ani mdła. Polecam, przepis Cukrowej Wróżki.


Składniki:

  • 5 jajek
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 300 g masy kajmakowej
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny

Polewa:

  • 100 g masy kajmakowej
  • 3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie

Masę kajmakową podgrzewamy z masłem na małym ogniu, żeby wszystko się stopiło i połączyło.

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Dodajemy żółtka, wanilię  i sok z cytryny. Chwilkę ucieramy. Następnie całość mieszamy łopatką – powoli dolewamy masę kajmakowo – maślaną i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy do powstania gładkiego ciasta. Przekładamy je do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej lekko mąką lub bułką tartą. Pieczemy ok. 50 minut w 180°C.

Polewa: masę kajmakową podgrzać z mlekiem i wanilią i jeszcze ciepłą polać babkę. Posypać migdałami.

babka_kajmakowa2 (1)

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis