Tę babkę upiekłam pod wpływem „chcę mi się coś słodkiego”, późno w nocy. Przepis znalazłam wcześniej na blogu Moje Ekspresje Kulinarne. Babka kawowa to proste, ucierane ciasto o dosyć intensywnym smaku kawy. Przygotowanie zajmuje mało czasu, co jest niewątpliwą zaletą dla lubiących szybkie wypieki.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki kakao
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie
Masło utrzeć z kawą rozpuszczalną, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Na przemian wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wlewać napar z kawy.
Blachę do babki dobrze wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą.
Ciasto wylać na blachę i piec 45 minut w 180°C (lub do suchego patyczka).