Wielkość porcji: 1 babka
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Babka kawowa

Tę babkę upiekłam pod wpływem „chcę mi się coś słodkiego”, późno w nocy. Przepis znalazłam wcześniej na blogu Moje Ekspresje Kulinarne. Proste, ucierane ciasto o smaku kawy. Przygotowanie zajmuje mało czasu, co jest niewątpliwą zaletą.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

Przygotowanie

Masło utrzeć z kawą rozpuszczalną, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Na przemian wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wlewać napar z kawy.

Blachę do babki dobrze wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą.

Ciasto wylać na blachę i piec 45 minut w 180°C (lub do suchego patyczka).

babka_kawowa_2

Oceń przepis