Dzisiaj zapraszam po przepis na babkę marmurkową. Klasyka gatunku - pieczona od lat chyba w każdym domu. Ciasto jest wilgotne, z grubą warstwą polewy czekoladowej. Prosty i szybki wypiek dla zapracowanych (czytaj: dla mnie). Babka marmurkowa na oleju to proste ciasto które świetnie odnajdzie się na wielkanocnym stole.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g kakao
Polewa czekoladowa:
Przygotowanie:
Białka ubić mikserem na wysokich obrotach, pod koniec dodając stopniowo cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodawać po jednym żółtku i nadal miksować, na wolnych obrotach miksera.
Dolać mleko, a następnie olej, krótko zmiksować - tylko do połączenia się składników.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodawać stopniowo, po łyżce, do ciasta, i miksować na wolnych obrotach miksera. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać całość.
Średniej wielkości keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na zmianę ciemną i jasną część ciasta. Wymieszać oba ciasta szpikulcem, tak aby uzyskać efekt marmurku.
Piec w 180°C przez około 60 minut. Wystudzić.
Śmietankę kremówkę podgrzać w garnuszku. Do gorącej wrzucić posiekaną czekoladę, wymieszać aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Ciasto oblać lekko ciepłą polewą.