Wielkość porcji: jedna keksówka
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Babka marmurkowa na oleju

Dzisiaj zapraszam po przepis na babkę marmurkową. Klasyka gatunku - pieczona od lat chyba w każdym domu. Ciasto jest wilgotne, z grubą warstwą polewy czekoladowej. Prosty i szybki wypiek dla zapracowanych (czytaj: dla mnie).

Babka marmurkowa na oleju to proste ciasto które świetnie odnajdzie się na wielkanocnym stole.


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki

Przygotowanie:

Białka ubić mikserem na wysokich obrotach, pod koniec dodając stopniowo cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodawać po jednym żółtku i nadal miksować, na wolnych obrotach miksera.

Dolać mleko, a następnie olej, krótko zmiksować - tylko do połączenia się składników.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodawać stopniowo, po łyżce, do ciasta, i miksować na wolnych obrotach miksera. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać całość.

Średniej wielkości keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na zmianę ciemną i jasną część ciasta. Wymieszać oba ciasta szpikulcem, tak aby uzyskać efekt marmurku.

Piec w 180°C przez około 60 minut. Wystudzić.

Śmietankę kremówkę podgrzać w garnuszku. Do gorącej wrzucić posiekaną czekoladę, wymieszać aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Ciasto oblać lekko ciepłą polewą.

babka marmurkowa na oleju

 

Oceń przepis