Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Babka piaskowa

Miałam ochotę na nieskomplikowaną babkę. Duża ilość mąki ziemniaczanej sprawia, że ciasto jest naprawdę piaskowe. W tym wypadku sprawdza się powiedzenie, że najprostsze sposoby (przepisy) są najlepsze. Z cytrynowym posmakiem, polukrowana, najlepsza do popołudniowej herbaty.


Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • esencja lub skórka cytrynowa (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

Zmiksować masło z cukrem, dodawać żółtka (stopniowo) oraz skórkę/esencję. Następnie do masy dodać zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia (ciasto będzie gęste).

Białka ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć je z masą. Niewielką keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 160°C przez ok. 1 godzinę. Wystudzoną polukrować.

 

Oceń przepis