Wielkość porcji: 1 babka
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Babka z nutellą i orzechami włoskimi

Tę babkę miałam w planach już od dawna i żałuję, że dopiero teraz ją upiekłam. Jest pyszna. Wilgotna, mięsista, bardzo orzechowa, ciężka, czekoladowa, taki zimowy smak. Z przepisu Dorotus.


Składniki:

  • 120 g miękkiego masła lub margaryny
  • 150 g nutelli
  • 5 jajek
  • 190 g drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka (60 ml)

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Przygotowanie

Masło utrzeć na jasną i puszystą masę (mikserem lub ręcznie). Stopniowo wsypywać cukier, dalej ucierając. Stopniowo dodawać nutellę, dalej ucierając. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy i nadal ucierać. Dodać przesianą mąkę, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, mleko. Zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.

Masę przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm.

Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Przygotować polewę: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Ciepłą polewą oblać ciasto.

babka z nutella i orzechami 2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis