Wielkość porcji: 3 sztuki
Czas przygotowania: 3 godziny
Bagietki z makiem i cebulką

Jestem spóźniona. Weekend już minął a ja dopiero teraz pokazuje bagietki które upiekłam w ramach Weekendowej Piekarni. Do tej pory tylko raz piekłam pieczywo z dodatkiem cebuli, był to ten chleb i do dzisiaj jest on jednym z moich ulubionych, więc nad uczestnictwem w tym wydaniu WP długo się nie namyślałam. Są naprawdę pyszne, z chrupiącą ale niezbyt twardą skórką i miękkim miąższem. U mnie została tylko jedna, więc pokroiłam ją na malutkie kromeczki i takim robiłam zdjęcia.


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 8 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki oliwy
  • duża cebula zeszklona na oliwie
  • 1 łyżeczka maku
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 250 ml wody

 

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami, mieszając (najlepiej mikserem) powoli wlewać wodę, na końcu dodać cebulkę przysmażoną na oliwie i oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta.
Podzielić na 3 części i uformować z nich bagietki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 45 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230°C.
Wyrośnięte bagietki ponacinać ukośnie ostrym nożem lub żyletką. Wstawić do piekarnika, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i dopiekać kolejne 30 minut.

bagietka z celuba 2

bagietka z celula 3

Oceń przepis