Wielkość porcji: 2 sztuki
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Bagietki

Dziś przepis na pyszne bagietki. Takie z chrupiącą skórką i puszystym miąższem. Lepszych mi nie trzeba. Przepis bajaderki.


Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki

 

Przygotowanie

Mleko zagotować, dodać masło i cukier i wymieszać aż masło się rozpuści. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić, około 10 minut.

Dodać drożdże, wymieszać, wsypać sól i 1 szklankę mąki – wymieszać drewniana łyżka aż mąka zostanie wchłonięta. Ciągle mieszając dodać resztę mąki po 1 szklance (jeżeli będzie konieczne, można dodać dodatkowe 1/2 szklanki mąki) i bardzo energicznie mieszać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek. Ciasto będzie bardzo miękkie i lekko lepiące – takie ma być.

Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, szczelnie przykryć folia plastikowa i zostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoja objętość). Bardzo ostrożnie, aby ciasto nie opadło za bardzo przełożyć je na stolnice, przekroić wzdłuż na dwie części i delikatnie uformować bagietki długości około 40 cm, przenieść na natłuszczoną blachę i zostawić aż się lekko napuszy, około 30 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 260°C. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia, spryskać piekarnik wodą, włożyć blachę i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec aż będą bardzo rumiane.

bagietka 2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis