Wielkość porcji: jedna tarta
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Banoffee pie

W tym roku nie wyszło mi smażenie pączków, więc chciałam zrekompensować to sobie równie słodko i kalorycznie. Pyszna, klasyczna amerykańska tarta na zakończenie karnawału. Słodka dzięki kajmakowi i bananom i prosta w przygotowaniu (takie ostatnio lubię). Idealna do kawy.


Składniki:

  • 240 g ciasteczek Digestive
  • 70 g masła
  • 400 g kajmaku (masy korówkowej)
  • 2 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • łyżeczka kakao

Przygotowanie

Ciasteczka zmielić na drobny pył (przy pomocy malaksera). Masło rozpuścić i połączyć z ciasteczkami, wymieszać. Całość powinna przypominać mokry piasek. Masę ciasteczkową wyłożyć do foremki na tartę, rozprowadzić po dnie i bokach, delikatnie dociskając. Schłodzić w lodówce ok. 1 godziny.

Na schłodzonym spodzie rozprowadzić kajmak. Banany pokroić w grube plastry, skropić sokiem z cytryny, a następnie ułożyć na kajmaku.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić, a następnie dodać cukier i mascarpone, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na wierzch bananów.

Tartę schłodzić, najlepiej kilka godzin. Przed podaniem oprószyć kakao.

banoffee pie

banoffee pie

banoffee pie

banoffee pie

banoffee pie

banoffee pie

 

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis