Wielkość porcji: tortownica 28 cm
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Bawarski placek ze śliwkami

W ostatnich dniach września udało mi się dołączyć do Weekendowej Cukierni i bardzo się z tego powodu cieszę. Ciasto które zaproponowała Carmellina to bezproblemowy drożdżowy placek ze śliwkami, migdałami i cynamonem. Bardzo dobry i prosty w przygotowaniu.


Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 400 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 g cukru + 1 łyżka
  • 75 g roztopionego masła
  • 1,25 kg węgierek
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie

Drożdże rozrobić z mlekiem i 1 łyżką cukru i odstawić na 15 min, by zaczyn zaczął pracować.

Połowę mąki, sól, jajo i 75 g cukru wymieszać z rozczynem drożdżowym i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę. (ciasto powinno odchodzić od brzegów miski; jeżeli się klei, należy dosypać trochę więcej mąki). Pozostawić ciasto pod przykryciem przez 30 minut do wyrośnięcia.

Węgierki umyć, osuszyć, wypestkować i przekroić na ćwiartki.

Ciasto energicznie zagnieść, by je odpowietrzyć, a następnie rozwałkować. Standardową blachę posmarować masłem i rozłożyć na niej równomiernie rozwałkowane ciasto (u mnie tortownica o średnicy 28 cm). Na cieście ułożyć śliwki, posypać migdałami.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C. Piec ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 30 minut.

Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim jeszcze ciepłe, upieczone ciasto.

bawarski placek ze sliwkami 2

Oceń przepis