Wielkość porcji: tort ok. 25 cm
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Bezowy tort chałwowy

Bezowy tort chałwowy świetnie sprawdzi się jako tort na Boże Narodzenie. Do jego upieczenie zmobilizowały mnie zgromadzone w zamrażarce białka. Połączyłam go z delikatnym kremem i fistaszkami. Polecam także mój inny tort chałwowy, na biszkopcie.  Wyszedł wysoki i okazały, polecam.


Bezowe blaty:

  • 4 białka (duże)
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem chałwowy:

  • 200 g chałwy
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone

Dodatkowo:

  • 3 łyżki podprażonych orzechów ziemnych

Przygotowanie:

Dzień przed podaniem tortu należy zacząć przygotowywać krem chałwowy. W tym celu umieszczamy śmietanę kremówkę i posiekaną chałwę w garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu, aż masa stanie się jednorodna. Studzimy, przykrywamy folią i umieszczamy na noc w lodówce, do schłodzenia.

Dzień wcześniej warto też przygotować blaty bezowe. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodać sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną. Całość miksować jeszcze kilka minut, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Masa ma być gęsta i lśniąca.

Papier do pieczenia przyciąć na rozmiar dużej blachy "piekarnikowej". Ołówkiem narysować dwa okręgi (po skosie) o średnicy ok. 20 cm, pamiętając, aby zostawić między nimi przynajmniej kilkocentymetrowy odstęp. Przygotowaną masę bezową rozłożyć po równo w środek narysowanych okręgów. Warto większą ilość umieścić po bokach, mniejszą na środek, ponieważ beza podczas pieczenia rośnie najbardziej w środku.

Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 140°C. Suszyć blaty bezowe przez ok. jedną godzinę. W przypadku gdyby beza zaczęła zbyt szybko przybierać ciemnobeżowy kolor, warto zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas suszenia. Gotowe blaty zostawić na noc w suchym miejscu (mogą zostać w piekarniku).

Następnego dnia chałwę ze śmietanką krótko zmiksować, dodać serek mascarpone i miksować aż do uzyskania puszystego kremu.

Pierwszy blat bezowy umieścić na paterze, przełożyć połową kremu chałwowego, umieścić drugi blat, wyłożyć resztę kremu. Wierzch obsypać podprażonymi, posiekanymi orzechami ziemnymi.

bezowy_tort_chalwowy1

Oceń przepis