Wielkość porcji: tort ok. 25 cm
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Bezowy tort chałwowy

Bezowy tort chałwowy świetnie sprawdzi się jako tort na Boże Narodzenie. Do jego upieczenie zmobilizowały mnie zgromadzone w zamrażarce białka. Połączyłam go z delikatnym kremem i fistaszkami. Polecam także mój inny tort chałwowy, na biszkopcie.  Wyszedł wysoki i okazały, polecam.


Bezowe blaty:

  • 4 białka (duże)
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem chałwowy:

  • 200 g chałwy
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone

Dodatkowo:

  • 3 łyżki podprażonych orzechów ziemnych

Przygotowanie:

Dzień przed podaniem tortu należy zacząć przygotowywać krem chałwowy. W tym celu umieszczamy śmietanę kremówkę i posiekaną chałwę w garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu, aż masa stanie się jednorodna. Studzimy, przykrywamy folią i umieszczamy na noc w lodówce, do schłodzenia.

Dzień wcześniej warto też przygotować blaty bezowe. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodać sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną. Całość miksować jeszcze kilka minut, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Masa ma być gęsta i lśniąca.

Papier do pieczenia przyciąć na rozmiar dużej blachy "piekarnikowej". Ołówkiem narysować dwa okręgi (po skosie) o średnicy ok. 20 cm, pamiętając, aby zostawić między nimi przynajmniej kilkocentymetrowy odstęp. Przygotowaną masę bezową rozłożyć po równo w środek narysowanych okręgów. Warto większą ilość umieścić po bokach, mniejszą na środek, ponieważ beza podczas pieczenia rośnie najbardziej w środku.

Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 140°C. Suszyć blaty bezowe przez ok. jedną godzinę. W przypadku gdyby beza zaczęła zbyt szybko przybierać ciemnobeżowy kolor, warto zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas suszenia. Gotowe blaty zostawić na noc w suchym miejscu (mogą zostać w piekarniku).

Następnego dnia chałwę ze śmietanką krótko zmiksować, dodać serek mascarpone i miksować aż do uzyskania puszystego kremu.

Pierwszy blat bezowy umieścić na paterze, przełożyć połową kremu chałwowego, umieścić drugi blat, wyłożyć resztę kremu. Wierzch obsypać podprażonymi, posiekanymi orzechami ziemnymi.

Bezowy tort chałwowy przed podaniem schłodzić.

Bezowy tort chałwowy

Oceń przepis

5 Responses

  1. a gdzie chalwa?

    • w kremie,oczywiscie

  2. Dana, spójrz na składniki kremu chałwowego, po lewej stronie, jest 200 g chałwy 🙂

  3. Witam, czy blaty suszyć z termoobiegiem czy po prostu góra/dół? Czy orzeszki mogą być solone?

    • Witam 🙂
      Beze można suszyć z termoobiegiem, ale opcja góra/dół też jest ok. Orzeszki jak najbardziej, solone pasują. Pozdrawiam 🙂

Leave a comment