Wielkość porcji: ok. 50 sztuk
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Bezy

Klasyka gatunku. Super do pochrupania solo, jak i dodatek do ciast. Zjadłabym je wszystkie, gdyby nie fakt, ze są tak słodkie. Przepis z Moich Wypieków.


Składniki:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200 g cukru pudru

Przygotowanie

Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Muszą być dobrze ubie, najlepiej zrobić test i odwrócić pojemnik z białkami do góry nogami - dobrze ubite nie powinny zmienić swojego położenia. Dodać sok z cytryny i nadal ubijać.

Następnie dodawać stopniowo cukier, po jednej łyżce, cały czas ubijając. Nałożyć do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę. Można też pomóc sobie dwoma łyżeczkami i za ich pomóc przenieść beziki na blachę - będą miały wtedy bardziej rustykalny wygląd. Pomiędzy nimi zostawić odstępy - trochę urosną.

Piec godzinę w 130ºC.

bezy

Oceń przepis