Wielkość porcji: 1 bohenek
Czas przygotowania: 4 godziny
Biały chleb na zakwasie

Duży sukces. Pierwszy chleb na zakwasie. Nie mogę się nadziwić, że do wypieku chleba wystarczą tylko trzy proste składniki: mąka, woda i sól. Prosto i idealnie. To taki mały cud, którego chyba nigdy nie pojmę. Chyba na dobre wciągnęło mnie pieczenie chleba. Lubię obserwować sam etap pieczenia. Przyczepiam się do piekarnika i obserwuję te zmiany, które zachodzą każdej sekundy. Powolne pękanie, rozchodząca się mąka tworząca tajemnicze sieci. Gdy odejdę na chwilę i wrócę nie mogę się nadziwić, że tak urosło, a przecież nie było mnie tylko chwilkę... Wszyscy w rodzinie znają moje jedyne słuszne miejsce. I zapach. I głuchy odgłos chleba. Nieporadne krojenie jeszcze ciepłego, bo ciężko poczekać aż wystygnie. Pochłania mnie ten chleb, coraz bardziej.

A zakwas... myślałam, ze zrobię go dopiero w wakacje, jak będę miała czas dokładnie o tym poczytać, ale już się nie mogłam doczekać i fakt, że w Weekendowej Piekarni po godzinach akurat zakwas był „zadany”, tylko przyspieszył moją decyzję. Miałam z nim na początku troszkę kłopotów, ale ostatecznie byłam z niego zadowolona. Na moje pierwsze zakwasowe pieczenie wybrałam przepis Liski z Pracowni Wypieków. Prosty chleb, którego przygotowanie nie przysparza żadnego problemu. I odniosłam pełen sukces. Chleb na chrupiącą skórkę (nawet od spodu lekko go spaliłam...), mocno dziurkowany miąższ i jest pyszny. Nie mogę doczekać się następnych zakwasowych wypieków.


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 300 g wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • 150 g zakwasu żytniego

Przygotowanie

Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.

Następnie przekładamy ciasto do keksówki lub formujemy bochenek. Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 - 60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 210°C i pieczemy chleb ok. 40 minut.

pszenny na zakwasie 3

pszenny na zakwasie 2

Oceń przepis