Wielkość porcji: tortownica 23 cm
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Biszkopt z jabłkami i czekoladową polewą

Jako jabłkomaniaczka nie przechodzę obojętnie obok jabłkowych przepisów. I gdy zobaczyłam ten, na blogu do kawy lub herbaty o razu wiedziałam, że go zrobię. Ale jak zwykle pojawiły się małe problemy. Najpierw biszkopt wyszedł mi za gęsty i miałam obawy, czy się w ogóle uda (udał się, ale wyszedł dosyć niski), a później, gdy chciałam ubijać kremówkę, okazało się, że przez przypadek kupiłam złą śmietanę... I zastanawiając się czym by ją zastąpić, mój wybór padł na czekoladową polewę. I zrobiłam ją z tego przepisu, zastępując budyń waniliowy i kakao, budyniem czekoladowym, przesadziłam też trochę z masłem. A z głównego przepisu pozostawiłam płatki migdałowe, dla kontrastu. I w rezultacie tych moich niedoskonałych poczynań wyszło mi ciasto, które zaakceptowała moja rodzina o wybrednym guście. No i przyznam, że mi też smakował ten jabłkowo - biszkoptowo - czekoladowy mieszaniec.


Biszkopt:

  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 małe cukry waniliowe
  • 12,5 dag mąki

Budyń:

  • 1 budyń śmietankowy w proszku
  • 400 ml soku jabłkowego (z kartonu)
  • 4 - 5 jabłek

Polewa:

  • 20 dag cukru pudru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 12 dag masła
  • 3 łyżki alkoholu

Przygotowanie

Żółtka utrzeć z pudrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać mąkę, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie domieszać do masy żółtkowej. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej na dnie tortownicy (ok. 23 cm średnicy). Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C.

Proszek budyniowy rozmieszać w kilku łyżkach soku. Resztę soku zagotować, wlać budyń, podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Do gorącego budyniu wkroić kawałeczki obranych jabłek, wymieszać i wystudzić.

Aby przygotować polewę: budyń, masło cukier i kakao wymieszać w małym naczyniu, które należy wstawić do większego z gorącą wodą. Woda powinna się chwilę gotować do silniejszego podgrzania polewy. Gorącą odstawić z wody i dodać alkohol po 1 łyżce ciągle mieszając.

Zimny biszkopt przekroić na pół. Budyń z jabłkami rozsmarować na cieście, przykryć drugim spodem, lekko docisnąć. Ciasto polać ciepłą polewą. Wierzch posypać migdałami.

biszkopt z jablkami 2

Oceń przepis