Wielkość porcji: tortownica 24 cm
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Biszkopt z truskawkami i galaretką

Czas płynie niesamowicie szybko. Przez sesje straciłam niemal cały sezon truskawkowy – na targu truskawki można było kupić już tylko w jednym miejscu, a ja zdążyłam z nimi zrobić, oprócz tego ciasta, tylko jeden deser. Na szczęście jestem już na ostatniej prostej – została mi tylko obrona pracy i od teraz zamierzam się poświęcić całkowicie kuchni, wpaść w owocowy amok i zadręczać bliskich kolejnymi porcjami kalorii. A wracając do ciasta. Tak smakowało mi dzieciństwo. Przepis, banalnie prosty, chyba każdy jadł podobne. U mnie w domu jest to jedyne ciasto, które zawsze robi się z podwójnej porcji. Zawsze, przynajmniej raz, pojawia się w truskawkowym sezonie i zawsze znika w dniu upieczenia.


Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 łyżka octu

Bita śmietana:

  • 200 ml kremówki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 śmietan – fix

Truskawki i galaretka:

  • ok. 200 g truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia (będzie się pieniło). Masę żółtkową delikatnie połączyć z białkami, a następnie równie delikatnie wmieszać mąkę. Przelać ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem o pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180°C.

Kremówkę ubić mikserem, gdy zacznie gęstnieć dodać cukier waniliowy i śmietan – fix, ubić na sztywno.

Na upieczony i przestudzony biszkopt wyłożyć bitą śmietanę, a na nią przekrojone na pół truskawki, zalać tężejącą galaretką (przygotowaną według instrukcji na opakowaniu). Schłodzić, aż do całkowitego zestalenia się galaretki.

biszkopt z truskawkami i galaretka 2

Oceń przepis