Wielkość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 0,5 - 1 godzina
Biszkopty z truskawkami i kremem

Sezon truskawkowy powoli się kończy. Na straganach widać coraz więcej malin i jagód. Na pożegnanie jeszcze jeden deser truskawkowy. Przepis z gazety „Sezon na truskawki”.


Składniki:

  • 80 g biszkoptów lekko pokruszonych
  • czubata łyżka zmielonych migdałów
  • 2 łyżki sherry (lub innego słodkiego wina)
  • 80 ml kremówki
  • 100 g truskawek
  • 3 łyżki brązowego cukru

Sos:

  • 100 ml mleka
  • 2 płaskie łyżeczki mąki
  • łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie

Zrobić sos: mleko wymieszać z mąką i cukrem, następnie zagotować aż do zgęstnienia. Zostawić do wystygnięcia.

Kawałki biszkoptów podzielić na cztery części i ułożyć w czterech kokilkach, posypać migdałami i skropić winem. Kremówkę ubić i połączyć z sosem oraz połówkami truskawek. Przełożyć krem na biszkopty, wygładzić wierzch i posypać brązowym cukrem.

Piekarnik rozgrzać do 200°C i zapiekać deser ok. 5 minut. Zostawić do ostygnięcia. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

 

Oceń przepis