Wielkość porcji: 10 - 12 sztuk
Czas przygotowania: 3 godziny
Bolillos – meksykańskie bułeczki

Nie planowałam udziału w tej edycji Weekendowe Piekarni, ale po tym jak zobaczyłam w piątek na blogach jak ładne i kształtne są to bułki zmieniłam zdanie. Bałam się, ze mi takie reprezentatywne nie wyjdą, ale na szczęście się udały, oprócz tego są bardzo mięciutkie, lekkie i puszyste, to chyba najlepsze bułki jakie sama upiekłam. Mało brakowało aby ich tu nie było. Przepis cytuję za gospodynią tej edycji Atiną.


Składniki:

  • 100 g maki pszennej białej chlebowej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 335 g letniej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 400 g maki pszennej białej chlebowej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżkę roztopionego tłuszczu

 

Przygotowanie

Drożdże wsypać do mąki, dodać wodę i miód. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do gotowego zaczynu dodawać stopniowo mąkę, sól i tłuszcz.

Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które łatwo odstaje od ścianek miski. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.

Następnie odgazować i podzielić na 10 - 12 części. Uformować szybko kulki, ułożyć je złączeniami w górę i zostawić na 10 min. Teraz dopiero formować bułeczki - podłużne lub okrągłe. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułki naciąć wzdłuż.

Piec w piecu rozgrzanym do temperatury 190ºC (z parą), przez około 30 - 35 minut

bulki meksykanskie 2

Oceń przepis