Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: ok. 3 godziny
Brioszka z rodzynkami i kardamonem

Ciasto drożdżowe mogłabym wyrabiać i jeść bez końca. Jeśli nie mam pomysłu lub jest mi smutno – drożdżowe. Przepis ten (od Liski) był pretekstem do wypróbowania nowego miksera planetarnego. Test wyszedł pozytywnie.


Składniki:

  • 130 ml letniego mleka
  • 80 g miękkiego masła
  • 375 g mąki tortowej
  • 2 rozkłócone jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • skórka z otartej pomarańczy
  • ok. ¼ – ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 50 g rodzynek
  • żółtko + łyżeczka słodkiej śmietany do posmarowania

Przygotowanie

Wszystkie składniki brioszki umieszczamy w misie miksera planetarnego i wyrabiamy hakiem aż do chwili kiedy ciasto będzie odchodziło od haka i miski (u mnie trwało to ok. 15 minut).

Jeżeli używamy świeżych drożdży, wcześniej należy zrobić rozczyn (drożdże + mleko + cukier)

Jeżeli przygotowujecie ciasto ręcznie, wszystkie suche składniki należy wymieszać, następnie dodać resztę i wyrabiać ciasto ok. 15 minut.

Ciasto przekładamy do keksówki i czekamy aż podwoi swoją objętość, następnie delikatnie smarujemy je żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i ewentualnie posypujemy grubym cukrem do dekoracji.

Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200°C

brioszka z rodzynkami i kardamonem

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis