Wielkość porcji: kwadratowa forma
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Brownie z truskawkami

Truskawki po raz ostatni. W tym roku udało mi się wykorzystać je bardziej niż zwykle, z czego się bardzo cieszę. Przeszłam dzisiaj przez targ i wydawałby się mogło, że truskawki się wcale nie kończą, były obecne prawie na każdym straganie. Jednak pora przejść do następnych owoców, pojawiły się jagody, jest coraz więcej malin, wiśni. A na zakończenie truskawkowania proponuje wilgotne, intensywne brownie. Nie tylko dla wielbicieli klasycznego połączenia czekolada + truskawki, polecam.


Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • truskawki

 

Przygotowanie

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić razem z masłem, przestudzić.

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę ze szczyptą soli, cały czas miksując. Na koniec dodać czekoladę z masłem i całość dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do kwadratowej foremki (o boku ok. 20 cm). Truskawki pokroić na połówki i ułożyć na cieście. Piec ok. 30 – 40 minut w temperaturze 180°C (ja piekłam trochę za długo, dlatego moje ciasto jest lekko przesuszone, powinno być w całości wilgotne).

brownie_z_truskawkami_2

brownie_z_truskawkami_3

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis