Wielkość porcji: kwadratowa forma
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Brownie

Mam trochę zaległych przepisów do opublikowania i to jest jeden z nich. Nie pamiętam nawet kiedy piekłam to brownie, ale zapamiętałam, że bardzo mi smakowało.  Intensywnie czekoladowe i z orzechami, ale takie ciasta albo lubi się albo nie. Przepis Marty Gessler z „Kuchni Marty. Kolory smaków”.


Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 500 g cukru (ja dałam 300 g)
  • 1 łyżka mocnej zaparzonej kawy
  • 400 g mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g orzechów włoskich

 

Przygotowanie

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, wsypać cukier waniliowy. Jajka ubić z cukrem, dodać kawę i masę czekoladową. Wyrabiać mikserem, następnie wsypać mąkę i sól, a na końcu orzechy. Masę przelać na blachę (u mnie kwadratowa, o boku 22 cm).

Piec 35 minut w temperaturze 200°C. Ciasto powinno być płaskie i mokre.

brownie2

 

Oceń przepis