Wielkość porcji: 8 sztuk
Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny
Buchty ze śliwkami

Na buchty miałam ochotę już od dawna, ale jak to zwykle bywa zawsze stawało coś na przeszkodzie. Bardzo chciałam zrobić je z powidłami, ale jako że trwa nadal sezon na śliwki, upiekłam właśnie takie, a buchty z powidłami muszą jeszcze poczekać na swoją kolej.  Przepis znaleziony u Liski, z moimi niewielkimi zmianami.


Składniki:

  • 125 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 75 g cukru + 3 łyżki do śliwek
  • 80 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 16 niewielkich śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Przygotowanie

Podgrzać mleko. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z połową podgrzanego mleka i 1 łyżką cukru. Odstawić. Masło wymieszać z resztą mleka, żeby się rozpuściło.
Mąkę z żółtkami umieścić w misce. Dodać resztę cukru. Do tego dodać drożdże z masłem i wyrobić miękkie ciasto. Miskę nakryć i postawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
W tym czasie śliwki umyć, przekroić na połówki i wymieszać z trzema łyżkami cukru i cynamonem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą z nich napełnić czterema połówkami śliwek, uformować kule i ułożyć je w tortownicy (moja o średnicy 24 cm). Odstawić do wyrastania na 30 minut.

Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

buchty_ze_sliwkami_2

buchty_ze_sliwkami_3

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis