Wielkość porcji: 8 - 9 sztuk
Czas przygotowania: 3 godziny
Bułeczki na miodzie

Często robiłam bułki z miodem, jednak przeważnie był on dodawany w niewielkich ilościach, w przypadku tych bułek dodatek jest znaczny, wpływa to na smak tych bułek, dzięki niemu są delikatnie słodkie, jednak ten smak nie jest nachalny, spokojnie można je jeść także do wędliny czy sera. Mi najbardziej smakowały z dżemem mirabelkowym mojej babci. Są bardzo mięciutkie i pulchne i na prawdę pyszne. Jedne z najlepszych bułek jakie upiekłam, a właściwie może nawet najlepsze... Przepis znaleziony u Dorotus.


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 4 g (1 łyżeczka) suchych drożdży lub 8 g świeżych
  • 1 jajko rozbite i tyle mleka, by razem z jajkiem stanowiło 200 ml
  • 50 g miodu
  • 30 g masła, roztopionego

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • nasiona do posypania

Przygotowanie

Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), wmieszać sól. Mleko i jajko wymieszać z miodem i masłem, dodać do mąki, wyrobić. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (1,5 godziny lub nawet więcej, jeśli potrzeba).

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 8 - 9 części, z nich uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, przykryć, pozostawić w cieple do napuszenia i podwojenia objętości (około 45 - 60 minut).

Przed pieczeniem bułeczki posmarować 1 jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać nasionami (ja posypałam siemieniem lnianym).

Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC, aż będą rumiane i wyrośnięte. Studzić na kratce.

bulki na miodzie 3

 

bulki na miodzie 4

Oceń przepis