Wielkość porcji: ok. 10 sztuk
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Bułeczki z czekoladą i kokosem

Mój debiut w Weekendowej Piekarni miał odbyć się już dawno temu, ale zawsze brakowało czasu, znalazłam go dopiero w tym tygodniu i upiekłam te słodkie bułki, które zaproponowała Paulina z blogu chlebek.tv. Robiłam z połowy porcji i trochę żałuję, bo bułeczki są naprawdę pyszne, najlepiej smakują same, popijane mlekiem, ale równie dobre z dżemem (mama jadła je nawet z majonezem:D). Ciasto pięknie rosło, dzięki czemu bułki są naprawdę puszyste.


Składniki:

  • 570 g mąki pszennej
  • 12 g drożdży suchych lub 24 g świeżych
  • ok 185 ml mleka
  • 85 g masła roślinnego
  • 5 łyżeczek cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 rządki czekolady (6 - 8 kostek)
  • jajko do smarowania

 

Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odstawić.

Czekoladę posiekać w drobne kawałki, takie duże okruszki. Do miski z mąką wrzucić wszystkie składniki i wymieszać. Następnie przełożyć na blat i wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie puszyste i gładkie.

Ciasto lekko posmarować olejem i włożyć do miski. Przykryć i odstawiam na 1 godzinę wyrastania.

Wyrośnięte ciasto wyjąć, chwilkę wyrobić. Podzielić na 8 - 9 części i formować bułeczki. Ułożyć bułeczki na blaszce, w 2 rzędach w 1,5 cm odstępach. Przykryć i odstawić znowu na godzinę. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem.

Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec bułki ok. 15 minut.

bulki czekoladowo kokosowe 2

Oceń przepis