Wielkość porcji: 16 sztuk
Czas przygotowania: 2 godziny
Bułeczki z dżemem rabarbarowym

Jeszcze w sezonie rabarbarowym zrobiłam pyszny dżem, przewidując, że jak tylko owoce te się skończą mnie akurat przyjdzie ochota na rabarbar. I tak właśnie powstały te bułeczki z dżemem rabarbarowym. Są pyszne, z fajną cukrową skorupką na wierzchu. Przepis znalazłam na blogu Pikle and Binokle.


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, przesianej
  • 20 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
  • 200 ml letniego mleka
  • 120 g stopionego masła
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru z wanilią (jeśli używamy paczuszki zwykłego cukru waniliowego, wtedy normalnego cukru dajemy 140 g)
  • 2 jajka
  • dżem rabarbarowy do wypełnienia (ja robiłam z tego przepisu)

 

Przygotowanie

Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać do rozpuszczenia drożdży, odstawić na kilka - kilkanaście minut do uaktywnienia. Resztę mąki i cukru wymieszać w dużej misce. Dodać jedno całe jajko i jedno żółtko. Dodać zaczyn i stopione masło. Wyrobić ciasto, powinno być sprężyste i gładkie, ale dość klejące. Przykryte ściereczką zostawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Po tym czasie z ciasta uformować małe bułeczki (wcześniej dłonie posmarować lekko olejem, by się nie kleiło). Spłaszczyć je dłonią, nakładać ok. 2 łyżeczek dżemu i zlepiać spód (najpierw jak pieroga, a potem brzegi do środka, ciasto jest plastyczne, nie powinno być z tym problemu). Układać na dużej blasze w odstępach. Ulepione bułeczki posmarować roztrzepanym pozostałym białkiem i posypać mieszanką cukru zwykłego i waniliowego.
Odstawić do wyrośnięcia na czas rozgrzania piekarnika (do 190°C.). Piec ok 20 - 25 minut.

Oceń przepis