4.5/5 (2)
Wielkość porcji: 16 sztuk
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Bułeczki z mielonym siemieniem lnianym

Bardzo pyszne bułeczki. Mimo, że mi średni wyrosły. Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju ziarna, więc zjadłam ich mnóstwo. Bardzo polecam. Z przepisu Agusi.


Składniki:

  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki miodu
  • 1 duże jajko
  • 1 i 1/2 łyżki oleju z orzechów laskowych lub roztopionego masła
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki ziarenek siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego (najlepiej mieszanki złotego i ciemnego)
  • 1 łyżka maku

Przygotowanie

Siemię lniane zmielić dobrze w młynku do kawy.
Rozpuścić drożdże w 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z miodem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut. Wsypać do miski resztę mąk, zmielone siemię lniane, miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól, jajko. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Podzielić ciasto na 16 równych kawałków, uformować z nich kulki. Poukładać na blaszce na wysmarowanym masłem papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na jeszcze ok. 1/2 godz. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i siemieniem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 20 minut.
Doskonale z miodem, marmoladą albo twarożkiem.

Oceń przepis