Wielkość porcji: 10 - 12 sztuk
Czas przygotowania: 2 godziny
Bułki do herbaty

Do herbaty, bo słodkie. Wczoraj cały dzień szukałam odpowiedniego przepisu na babkę drożdżową, ale byłam kapryśna i nic nie znalazłam. Zamiast baki upiekłam sobie bułki. Też drożdżowe i też na słodko. Zabrałam się za nie dopiero o 21, kiedy Liska napisała: “Może na niedzielne śniadanie?” Gdybym miała trzema słowami określi te bułki: słodkie, aromatyczne, mięciutkie. Zapomniałam posmarować bułki jajkiem, stąd moje takie blade, posypałam sezamem. Przepis znalazłam u Liski.


Składniki:

  • 410 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 250 g kefiru
  • sezam do posypania

 

Przygotowanie

Mąkę przesiać do naczynia z drożdżami utartymi z cukrem i masłem, wymieszać z jajkiem i kefirem. Pozostawić do wyrośnięcia (u mnie ok. 1,5 godziny). Potem uformować małe bułeczki, posypać sezamem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku (190°C, 20 minut).

bulki do herbaty 2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis