Wielkość porcji: ok. 12 sztuk
Czas przygotowania: 4 - 5 godzin
Bułki owsiane

Odrabiam zaległości z Weekendowej Piekarni po godzinach. Puszyste, lekkie i pyszne bułki. Więcej nie trzeba pisać, są takie jakie bułki być powinny.


Składniki:

  • 375 g białej pszennej mąki chlebowej (wysokoglutenowej np. Manitoba)
  • 125 g mąki pszennej razowej (100%)
  • 83 g płatków owsianych
  • 313 g wody (o temperaturze 24°C)
  • 50 g mleka
  • 33 g płynnego miodu
  • 33 g oleju roślinnego
  • 11 g soli
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant

 

Przygotowanie

1. Mieszanie i zagniatanie

Na początek płatki owsiane zalać ciepłą wodą i zostawić na 20 minut. Gdy zmiękną, dają się łatwo rozgnieść pomiędzy palcami. Do płatków dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie zagnieść średnio luźne ciasto, delikatnie lepkie od miodu.

2. Fermentacja główna

Miskę z ciastem zakryć folią, zostawić na 45 minut na kuchennym stole, po czym włożyć ją na noc do lodówki (4°C).

Pobyt w chłodzie pozwala ciastu wzbogacić smak jak również przedłużyć późniejsze przechowywanie pieczywa. Zimne ciasto kilkakrotnie odgazowywać w trakcie wyrastania (pierwsze kilka godzin).

3. Dzielenie i kształtowanie ciasta

Następnego dnia, po ogrzaniu (1 – 2 godziny w temperaturze pokojowej) podzielić ciasto na 12 równych części (86g), lekko ukształtować, ułożyć zlepieniami w górę, zakryć i zostawić na 20 minut. Uformować sprężyste bułeczki, wierzchy maczać w wodzie, a następnie w rozsypanych na tacy płatkach owsianych. Ułożyć na blasze.

4. Ostatnia fermentacja

1 – 1 1/2 godziny w temperaturze 24°C

5. Pieczenie

Piec w 240°C przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 220°C i dopiekać jeszcze 10 – 15 minut.

bulki owsiane 2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis