Wielkość porcji: 8 - 10 sztuk
Czas przygotowania: 3 - 4 godziny
Bułki pszenne z kminkiem

Bułki z kminkiem to zawsze dobry wybór. Bardzo dawno ich nie piekłam, więc postanowiłam to nadrobić. Już prawie zapomniałam jak to jest piec bułki. Kminek rzucał mi się w oczy zawsze, gdy otworzyłam szufladę z przyprawami i prosił się o wykorzystanie. Więc są, domowe bułeczki z kminkiem.


Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 6 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 30 g oleju
  • 1 łyżeczka kminku

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka kminku

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Jedną łyżeczkę kminku delikatnie rozgnieść w moździerzu, następnie dodać ją do pozostałych produktów sypkich. Połączyć z lekko ciepłym mlekiem i olejem. Dokładnie wyrobić ciasto drożdżowe (ręcznie 5 – 10 minut lub mikserem z hakiem).

Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ponownie, krótko wyrobić ciasto i zostawić do wyrastania na kolejną godzinę.

Podzielić ciasto na 8 – 10 części i z każdej uformować okrągłe bułki. Ułożyć je na blasze, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na 30 minut.

Przed pieczeniem każdą z bułek posmarować rozkłóconym jajkiem połączonym z łyżką mleka. Wierzch posypać kminkiem.

Piec w temperaturze 200°C przez 15 – 20 minut.

bułki pszenne z kminkiem

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis