3.67/5 (3)
Wielkość porcji: 14 bułek
Czas przygotowania: ok. 3 godziny
Bułki pszenno-żytnie z zaparką

Dzisiaj bułki pszenno-żytnie z zaparką czyli jedne z najlepszych bułek jakie upiekłam od dawna. Ciasto jest bardzo przyjemne w wyrabianiu, nie lepi się, bułeczki można bez problemu uformować. Po upieczeniu są bardzo puszyste, sprężyste, wyrośnięte i długo utrzymują świeżość. Bułki zdecydowanie warte polecenia.


Zaparka:

  • 80 g mąki żytniej razowej
  • 170 g gorącej wody

Ciasto właściwe:

  • 600 g mąki pszennej
  • 370 g ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy

Zacząć od przygotowania zaparki. Zalać gorącą wodą mąkę i energicznie wymieszać na gładką masę, bez grudek - ostudzić. Z drożdży zrobić rozczyn: rozpuścić je w ciepłej wodzie, dodać cukier oraz miód, wymieszać i odstawić na 20 minut.

W misce umieścić mąkę, zaparkę, oliwę, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto mikserem lub ręcznie, aż będzie elastyczne i będzie odstawało od ręki. Przykryć ściereczka i zostawić do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnice i podzielić je na 14 kawałków. Z każdego z nich uformować okrągłą bułkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odpowiednie odstępy. Trzonkiem drewnianej łyżki zrobić "przedziałek" w każdej bułce, dociskając ciasto do blaszki. Przykryć ściereczka i zostawić na 30 minut do końcowego wyrastania.

Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Studzić na kratce.

Bułki pszenno-żytnie z zaparką

Bułki pszenno-żytnie z zaparką

Bułki pszenno-żytnie z zaparką

Oceń przepis

7 Responses

  1. Moniko, “zgubiłaś” zero w podanej temperaturze pieczenia. A bułki wyglądają mistrzowsko :). Zrobię je na pewno, więc już dziękuję za przepis :).

    • Dziękuję, już poprawiłam, pozdrawiam 🙂

      • Polecam te bułki :). Są takie, jak napisałaś, czyli pyszne :). Co prawda musiałam dodać trochę mąki, ale każda mąka jest inna i ma inną wilgotność, więc to normalne. Właśnie zjadłam taką lekko przestudzoną, tylko z masłem.
        Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za przepis :).

  2. Bułeczki są obłędne napewno je powtórzę. Dodałam troszkę więcej mąki, następnym razem zrobię mniejsze. Jadłam z humusem. Piątka z plusem.

    • Dziękuję za komentarz, ciesze się, że smakowały, pozdrawiam 🙂

  3. Czy woda do zaparki jest ujęta z ogólnej ilości wody w przepisie? Jeżeli nie, to trzeba zwiększyć ilość mąki, bo ciasto wychodzi za rzadkie.

    • Woda do zaparki i woda do części głównej przepisu nie łączą się, tzn. do ciasta głównego trzeba użyć 370 g wody. Jeśli ciasto wychodzi zbyt rzadkie, to można dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo, żeby po upieczeniu bułki nie były zbyt twarde. Warto wtedy dłużej wyrabiać ciasto, spowoduje to, że będzie ono bardziej sprężyste i mniej będzie się lepić. Pozdrawiam :).

Leave a comment