Wielkość porcji: 14 bułek
Czas przygotowania: ok. 3 godziny
Bułki pszenno-żytnie z zaparką

Dzisiaj bułki pszenno-żytnie z zaparką czyli jedne z najlepszych bułek jakie upiekłam od dawna. Ciasto jest bardzo przyjemne w wyrabianiu, nie lepi się, bułeczki można bez problemu uformować. Po upieczeniu są bardzo puszyste, sprężyste, wyrośnięte i długo utrzymują świeżość. Bułki zdecydowanie warte polecenia.


Zaparka:

  • 80 g mąki żytniej razowej
  • 170 g gorącej wody

Ciasto właściwe:

  • 600 g mąki pszennej
  • 370 g ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy

Zacząć od przygotowania zaparki. Zalać gorącą wodą mąkę i energicznie wymieszać na gładką masę, bez grudek - ostudzić. Z drożdży zrobić rozczyn: rozpuścić je w ciepłej wodzie, dodać cukier oraz miód, wymieszać i odstawić na 20 minut.

W misce umieścić mąkę, zaparkę, oliwę, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto mikserem lub ręcznie, aż będzie elastyczne i będzie odstawało od ręki. Przykryć ściereczka i zostawić do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnice i podzielić je na 14 kawałków. Z każdego z nich uformować okrągłą bułkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odpowiednie odstępy. Trzonkiem drewnianej łyżki zrobić "przedziałek" w każdej bułce, dociskając ciasto do blaszki. Przykryć ściereczka i zostawić na 30 minut do końcowego wyrastania.

Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Studzić na kratce.

Bułki pszenno-żytnie z zaparką

Bułki pszenno-żytnie z zaparką

Bułki pszenno-żytnie z zaparką

Oceń przepis

3 Responses

  1. Moniko, “zgubiłaś” zero w podanej temperaturze pieczenia. A bułki wyglądają mistrzowsko :). Zrobię je na pewno, więc już dziękuję za przepis :).

    • Dziękuję, już poprawiłam, pozdrawiam 🙂

      • Polecam te bułki :). Są takie, jak napisałaś, czyli pyszne :). Co prawda musiałam dodać trochę mąki, ale każda mąka jest inna i ma inną wilgotność, więc to normalne. Właśnie zjadłam taką lekko przestudzoną, tylko z masłem.
        Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za przepis :).

Leave a comment