Wielkość porcji: 8 sztuk
Czas przygotowania: ok. 3 godziny
Bułki śniadaniowe

Jedne z najlepszych bułek jakie upiekłam. Delikatne, mięciutkie, puszyste. Dodatek ugotowanych ziemniaków sprawia, że długo pozostają świeże. Serdecznie polecam. Przepis Małgorzaty Zielińskiej, który znalazłam tutaj.


Składniki:

  • 150 g ugotowanych ziemniaków
  • 6 g świeżych drożdży lub płaska łyżeczka drożdży instant
  • 10 g rozpuszczonego masła
  • 100 g letniego mleka
  • 1 jajko
  • 300 g mąki pszennej o dużej zawartości białka
  • 1 łyżeczka soli
  •  szczypta cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko wymieszane z łyżką mleka - na glazurę
  • mak, sezam lub płatki owsiane - do posypania

Przygotowanie

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodając mleko i masło (1 - 2 łyżki mleka należy odłożyć do rozrobienia zaczynu drożdżowego)
Jeśli używamy ziemniaków, które zostały nam np. z poprzedniego dnia, należy masło i mleko podgrzać i zmiksować z ziemniakami na gładką masę.
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać szczyptę cukru i 1 - 2 łyżki mleka.
Posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia na 5 - 10 minut.
Jajko dokładnie ubić z solą, dodać do masy ziemniaczanej, połączyć z mąką wymieszaną z drożdżami.
Wyrabiać 10-15 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, podsypując w razie potrzeby mąką lub dolewając mleka.
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, szczelnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia,  na około 1,5 godziny.
Kiedy ciasto podwoi objętość, przełożyć na stolnicę i odgazować. Podzielić na 8 równych kawałków i uformować bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 - 30 minut.
Bułeczki posmarować jajkiem z mlekiem, posypać ziarnami.
Piec 15 - 20 minut, w temperaturze 200°C, do uzyskania złotego koloru.
Odstawić do ostygnięcia.

bulki_sniadaniow_2

Oceń przepis