Wielkość porcji: ok. 12 sztuk
Czas przygotowania: 2 godziny
Bułki tureckie

Od dłuższego czasu chodziły za mną bułki tureckie i w końcu zdecydowałam się je upiec. Chodził za mną ten smak ciężkich, słodkich bułek z rodzynkami i melasą. Pamiętam je z dzieciństwa, chociaż nie są one specjalnością regionu w którym mieszkam. Nie jadłam ich sto lat i postanowiłam odświeżyć sobie ich smak. Skorzystałam z przepisu Dorotus.


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g suchych drożdży (1,5 łyżeczki) lub 14 g drożdży świeżych
  • 330 ml mleka
  • 2 łyżki masła (40 – 50 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki melasy
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej
  • 100 g rodzynek

Do posmarowania:

  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie

Drożdże suche wymieszać z mąką i cukrem. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim melasę i masło. Ostudzić, powinno być letnie. Do mąki z drożdżami dodać letnie mleko z melasą i masłem, sól, kawę zbożową, rodzynki i wyrobić dokładnie ciasto. Jeśli ciasto będzie się mocno lepić, dosypać mąki (niedużo). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.

Z ciasta odrywać kawałki (80 g) i formować bułeczki. Posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.

Bułki piec około 20 minut w temperaturze 190ºC.

 

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis