Wielkość porcji: 8 - 10 sztuk
Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny
Bułki wieloziarniste

Ostatnio robiłam rogaliki, pierwszy raz w życiu. Niestety podczas pieczenia nadzienie wypłynęło, więc staram się w więcej ćwiczyć w rogalikowaniu. To są bułki, nie rogaliki. A jednak kształtem przypominają właśnie rogaliki, oczywiście niezupełnie, bo nie mają charakterystycznego wygięcia, ale oprócz tego przygotowuje je się tak samo. Bułeczki – rogaliki naładowane są ziarnami, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a więc jedząc je mamy poczucie, że nie są to puste kalorie tylko wartościowe składniki odżywcze. Przepis Agaty z bloga Twoje&Moje.


Składniki:

  • 9 g świeżych drożdży (lub 3 g suszonych drożdży instant)
  • 260 g jasnej mąki pszennej, dowolnego typu
  • 100 g mąki pszennej graham (typ 1850) lub pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 200 g wody
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżeczka soli
  • na wierzch: mieszanka ziaren – ok. 2 łyżki

 

Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w połowie wody, dodać 100 g mąki jasnej i wymieszać. Przykryć i odstawić na 15 minut.
W czasie kiedy drożdże wyrastają, na suchej patelni uprażyć ziarna (ok. 5 minut).
Do zaczynu drożdżowego dodać pozostałą mąkę, sól i uprażone ziarna. Wyrobić miękkie, sprężyste ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut (w połowie czasu wyrastania ciasto lekko zagnieść).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko omączony blat i rozwałkować na koło o średnicy ok. 35 cm. Podzielić na 8 – 10 części. Każdą część zwinąć jak rogal, nie zaginając brzegów.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spryskać wodą i posypać mieszanką ziarnami.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 – 40 minut. Piec ok. 15 minut w temperaturze 220°C.

bulki wieloziarniste 2

bulki pelnoziarniste 3

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis