5/5 (1)
Wielkość porcji: 8 - 12 sztuk
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Bułki z maślaną skórką

Ciągle piekę, właściwie sama nie wiem dlaczego. Teraz, gdy mam wakacje próbuję sobie zrekompensować ciągły brak czasu na sprawy kulinarne. Pomimo tego, że ciągle mnie coś boli, pomimo upałów, czasami bez realnej chęci, ale piekę. Wczoraj miałam ochotę na bułki, skusiły mnie te z maślaną skórką z blogu Agaty Twoje&Moje. Mi niestety tak ładna skórka nie wyszła, ale nie umniejszało to smakowi bułek.


Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 15 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 130 g wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Przygotowanie

W misce wymieszać mąkę z solą. W kubku wymieszać jogurt z drożdżami i cukrem, wlać do mąki, dodać wodę i oliwę, odstawić na 20 minut.
Zagnieść gładkie, miękkie ciasto (ok. 7 – 8 minut). Przykryć i zostawić do wyrośnięcia (1,5 godziny w temperaturze pokojowej lub 8 – 10 godzin w lodówce).
Uformować bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozpuszczonym masłem, piec 12 – 15 minut w temperaturze 180°C (można bułeczki posmarować masłem dopiero pod koniec pieczenia, powinno to dać lepszy efekt).

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis