Wielkość porcji: 1 chałka
Czas przygotowania: ok. 5 godzin
Chałka cytrynowa

Oryginał przewidywał upieczenie z tego przepisu wieńca, Liska upiekła z niego bułeczki, a ja chałkę. Bułeczki też piekłam, kiedyś, bo zdecydowanie jest to przepis do którego warto wracać. Ciasto jest lekkie, bardzo delikatne i cytrynowe, takie waśnie lubię.


Składniki:

  • 300 g mąki
  • 6 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka drożdży instant)
  • 100 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3/4 łyżeczki soli

 

Przygotowanie

Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie. Wkruszyć drożdże i rozpuścić je w części mleka wymieszanego z 1 łyżeczką cukru. Pozostawić na 5 minut.

Po wyrośnięciu zaczynu dodać resztę składników, mleko wlewać stopniowo. Wyrabiać ok. 10 min, aby uzyskać miękkie, elastyczne ciasto. Pozostawić do podwojenia objętości na 2 - 2,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na trzy części i zapleść chałkę (można, tak jak ja, zamiast zaplatać użyć formy do chałki). Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania ok 1,5 godziny.

Przed pieczeniem można posmarować chałkę rozkłóconym jajkiem. Piec w 180°C przez ok. 30 minut.

chalka cytrynowa2

Oceń przepis