Wielkość porcji: 2 chałki
Czas przygotowania: 3 - 4 godziny
Chałka rosyjska

Nieplanowana przerwa na blogu, ale już wracam. Chyba. Nie odchudzamy się już (pora pogodzić się z rzeczywistością), po prostu nie miałam ochoty na pieczenie. Ostatnio nastrój miałam niekoniecznie najlepszy, a nie od dzisiaj wiadomo, że na smutki najlepsze drożdżowe. Więc wyszła chałka. Całkiem dobra chałka (z przepisu Liski).


Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 170 g wody
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 55 g oleju roślinnego
  • 2 łyżki cukru

 

Przygotowanie

W dużej misce umieścić drożdże z 1 łyżeczką cukru, 100 g mąki i wodą. Odstawić na 20 minut.
Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto - będzie dosyć zwarte. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką lub folią i odstawić na 2 godziny, by wyrosło.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, z każdej zapleść chałkę (mój to klasyczny warkocz, można pokombinować z warkoczem cztero- lub pięciopasmowym, pewnie będzie wyglądać ciekawiej).
Zaplecione chałki posmarować olejem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 - 2 godziny. Radzę pozwolić chałkom solidnie wyrosnąć, dzięki czemu będą puszyste i miękkie.
Piekarnik nagrzać do 190°C. Chałki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą lub śmietaną (ja posmarowałam mlekiem), posypać makiem lub kminkiem (ja, jak widać, pominęłam). Wstawić do piekarnika i piec 20 - 30 minut.
Po upieczeniu studzić na kuchennej kratce.

chalka_rosyjska_2

chalka_rosyjska

Oceń przepis