Wielkość porcji: 1 tarta
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Cherry pie

Cherry pie - klasyczna amerykańska tarta z wiśniami. W sezonie wiśniowym chętnie piekę kruche ciasto z wiśniami, zawsze nam smakuje. Kwaskowatość wiśni połączona z delikatnym, maślanym kruchym ciastem idealnie nadaje się na letni deser, polecam.


Kruche ciasto:

  • 320 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru pudru

Wiśnie:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej

Dodatkowo:

  • 1 białko jaja
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Mąkę z cukrem pudrem przesiać, na stolnicy posiekać z masłem, połączyć z żółtkiem i krótko zagnieść. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez pół godziny.

Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę (ok. 26 cm). Pozostałą część ciasta i formę umieścić w lodówce.

Cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną połączyć, a następnie dodać do wydrylowanych wiśni, całość wymieszać.

Pozostałe kruche ciasto cienko rozwałkować i podzielić nożem na paski (ok. 2 cm).

Na spód ciasta w foremce wysypać bułkę tartą, na nią ułożyć wiśnie. Na wierzchu ułoży paski ciasta, tak aby tworzyły kratkę. Końce pasków docisnąć do brzegu foremki. Pozostałe białko lekko ubić i posmarować nim wierzch ciasta, który następnie posypać łyżką cukru.

Tarte piec przez 10 minut w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszyć do 180°C i piec kolejne 35 - 40 minut, aż do zezłocenia.

Cherry pie

Cherry pie

 

Oceń przepis