Wielkość porcji: 2 bochenki
Czas przygotowania: kilka godzin
Chleb litewski

Powoli wracam do pieczenia chlebów. Zaczynam od takich jakie lubię najbardziej: zakwasowe, żytnie, razowe, ciężkie. Ten chleb jest właśnie taki. Podczas pieczenia lekko zapadł się na środku, przez co trochę dziwnie wygląda, ale smakuję naprawdę dobrze. Przepis Mirabbelki, który ja znalazłam tutaj.


Zaczyn 1:

  • 50 g zakwasu
  • 130 g maki żytniej, razowej
  • 120 g wody

Zaczyn 2:

  • ciasto z pierwszego etapu
  • 90 g mąki żytniej razowej, drobno mielonej
  • 110 g wody

Składniki do namoczenia:

  • 100 g otrąb żytnich lub grubo mielonej mąki żytniej
  • 200 g wrzącej wody
  • 2 łyżki kminku

Ciasto chlebowe:

  • 500 g zaczynu
  • 300 g namoczonych składników
  • 350 g maki żytniej, razowej (z tego 25 g do uprażenia)
  • 150 g maki żytniej, chlebowej
  • 300 g wody letniej
  • 1-2 łyżki melasy
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

Składniki zaczynu 1 wymieszać i odstawić na 8 - 12 godzin. Składniku zaczynu 2 wymieszać, odstawić na 3 - 4 godziny. Dzień przed planowanym pieczeniem otręby/mąkę i kminek zalać wrzącą wodą (cała mąka powinna być wilgotna) i odstawić.

W dniu wypieku  odsypać ok. 2 łyżek mąki razowej i uprażyć na suchej patelni, aż nabierze lekko brązowego koloru (trzeba uważać żeby nie przypalić)

Wymieszać w misce zaczyn z resztą składników, oprócz soli. Mieszać należy tylko do połączenia składników, nie za długo. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna, tak aby można było swobodnie mieszać je łyżką. (Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta).
W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać.
Przykryć i odstawić na 30 minut.

Napełnić ciastem dużą prostokątną formę lub dwie małe do połowy wysokości, wygładzić powierzchnię wilgotną łyżką lub ręką. Przykryć wilgotną ściereczką a następnie włożyć do dużego foliowego worka, aby powierzchnia ciasta nie wysychała.
Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości. W zależności od temperatury może to trwać od 3 - 6 godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz wierzch posmarować wodą.

Nagrzać piekarnik  do temperatury 250°C. Piec 15 minut z termoobiegiem,
potem zmniejszyć do 200°C i jeszcze 30 min już bez termoobiegu, dalej zmniejszyć do 180°C i dopiec około 25 minut.

chleb_litewski2

Oceń przepis