5/5 (1)
Wielkość porcji: 1 bohenek
Czas przygotowania: kilka godzin
Chleb mieszany na zakwasie

Dawno nie piekłam żadnego chleba, najpierw miałam dużo nauki a ostatnio dopadło mnie błogie lenistwo i po prostu nie chcę mi się piec. Ale trzeba powrócić do wypiekania bochenków, bo jednak te ze sklepu są nie do porównania z samodzielnie upieczonymi. Ten chlebek też jest pyszny, ma chrupiącą skórkę i długo pozostaje świeży. Przepis z bloga Moje Ekspresje Kulinarne.


Zaczyn:

  • 4 łyżki zakwasu
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki wody

Ciasto właściwe:

  • cały zaczyn
  • 2 i 3/4 do 3 szklanek mąki pszennej chlebowej
  • 1 średni, ugotowany i rozgnieciony ziemniak
  • około 3/4 szklanki letniej wody
  • łyżka oliwy
  • 1 i 1/2 łyżeczki melasy (można zastąpić miodem)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka drożdży (opcjonalnie)

Przygotowanie

Składniki na zaczyn dokładnie ze sobą połączyć. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 12-14 godzin. Zaczyn przez ten czasu powinien podwoić objętość i zacząć powoli opadać.

Do zaczynu dodajemy wodę, melasę, ziemniaka, sól i 2 szklanki mąki pszennej (w przypadku drożdży wystarczy je wcześniej rozpuścić w wodzie). Zaczynamy wyrabiać i dosypujemy tyle mąki, aby ciasto zrobiło się sztywne. Wyrabiamy przez kilka minut, aby ciasto zrobiło się jednolite. Do czystej miski wlewamy oliwę. Wkładamy ciasto i obracamy tak, aby było z każdej strony natłuszczone. Odstawiamy do podwojenia objętości na mniej więcej 3 godziny - w zależności od temperatury otoczenia. (w przypadku użycia drożdży około 1,5 godziny)

Następnie wyciągamy na blat, formujemy zgrabną kulę lub podłużny bochenek (jeśli używamy blachy) Wkładamy do koszyka dobrze posypanego mąką (chleby z ziemniakami lubią się przyklejać do kosza, więc dla ułatwienia pracy proponuje użycie keksówki). Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godziny (dla drożdżowego około godziny). Przed pieczeniem chleb należy naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Piec pierwsze 15 minut w 220°C, a kolejne 20 - 30 w 195°C.

chleb mieszany na zakwasie3

Oceń przepis