Wielkość porcji: 2 bohenki
Czas przygotowania: 4 - 5 godzin
Chleb mieszany (pszenno – żytnio – jęczmienny)

Ja próbuję dogonić WP po godzinach, a ona mi ucieka;). Jutro upiekę makowe paluchy i nie będę już miała zaległości. Dzisiejszy chlebek nie będzie należał do moich ulubionych. Kasza zmieliła się niedokładnie, co było już pierwszym problemem, a z nim posypały się następne... W rezultacie chleb jest płaski jak żyletka, którą go nacinałam. A propos nacinania... naprawdę staram się nie zrażać tym, że jeszcze żadnego chleba nie nacięłam prawidłowo. Będę piec dalej, mimo wszystko.


Składniki:

  • 250 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g wody (letniej o temperaturze 20ºC)
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki żytniej jasnej
  • 100 g mąki jęczmiennej
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie

W dużej misce zmieszać zakwas z wodą. Dodać mąkę i sól, mieszać, aż uzyskamy lepkie ciasto (temperatura ciasta nie powinna przekroczyć 21ºC). Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiać na 10 minut
Ciasto wyjąć z miski i położyć na lekko naoliwionym lub omączonym blacie. Zagniatać przez 15 sekund i włożyć do lekko naoliwionej miski na 10 minut. Przykryć ściereczką.
Ciasto wyjąć z miski i położyć na lekko naoliwionym lub omączonym blacie. Zagniatać przez 15 sekund, uformować kulę i włożyć do lekko naoliwionej miski na 10 minut.
Ciasto wyjąć z miski i położyć na lekko naoliwionym lub omączonym blacie. Zagniatać przez 15 sekund, uformować kulę i włożyć do lekko naoliwionej miski na 30 minut.
Ciasto wyjąć z miski i położyć na lekko naoliwionym lub omączonym blacie. Zagniatać przez 15 sekund, uformować kulę i włożyć do lekko naoliwionej miski na godzinę.
Ciasto wyjąć z miski i położyć na lekko naoliwionym lub omączonym blacie. Zagniatać przez 15 sekund, uformować kulę i włożyć do lekko naoliwionej miski na godzinę.
Ciasto podzielić na dwie części, uformować luźne kule, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut. Uformować dwa bochenki i włożyć je do koszyków złączeniami do góry. Włożyć do torebek foliowych i zostawić do rośnięcia - mają podwoić objętość.
Piekarnik nagrzewamy do 220ºC (jeśli ktoś ma kamień to z kamieniem, jeśli nie to nagrzewamy blachę). Chleby zsunąć (jeśli ktoś ma łopatę to za pomocą łopaty). Żyletką lub ostrym nożem naciąć chleb w kwadrat i włożyć do pieca. Spryskać wodą kilka razy na początku pieczenia. Piec przez około 1 godzinę. Studzić na kratce.

Oceń przepis