Wielkość porcji: 2 bohenki
Czas przygotowania: ok. 3,5 godziny
Chleb na miodzie z ziarnami

Lekki, drożdżowy chlebek, posty w przygotowaniu i pełen ziaren. Będzie odpowiedni dla wszystkich zapracowanych, nie mających czasu na zakwasowce. Jest bezproblemowy i pyszny, polecam. Przepis z bloga Ekspresje kulinarne.


Składniki:

  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 i 1/2 łyżki suszonych drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 5 i 1/2 do 6 szklanek mąki pszennej
  • 1 łyżka soli 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 łyżek prażonych pestek z dyni
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego

 

Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w wodzie z miodem i odstawić na 10 minut. Następnie dodać mleko, masło, sól, ziarna i około 4 szklanek mąki. Zacząć wyrabiać dodając, w miarę potrzeby resztę mąki. Mąkę dodawać do czasu, aż zrobi się sztywne i jednolite. Wyrobić na stolnicy lekko oprószonej mąką przez około 10 minut. Następnie przełożyć do dużej miski, przykryć i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny.

Po upływie czasu podzielić na dwie części. Z każdej uformować podłużny bochenek, który należy umieścić w natłuszczonych lub wyłożonych papierem keksówkach (ja upiekłam okrągłe bochenki). Ponownie przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na 45 minut. Przed pieczeniem wierzch można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać np. sezamem. Piec w 190°C przez około 45 minut.

 

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis