Wielkość porcji: 1 bohenek
Czas przygotowania: kilka godzin
Chleb na zakwasie z ziarnami

Chleb pyszny. Tylko moje błędy sprawiły, że wygląda jak wygląda. Chyba mój zakwas nie prowadzi się dostatecznie dobrze, ale pracuję nad tym. Gy zobaczyłam w Weekendowej Piekarni po godzinach, że następny o upieczenia jest chleb z ziarnami bardzo się ucieszyłam, bo takie chleby bardzo lubię ja i moja rodzina. Z pewnością do powtórzenia. Dziękuję za świetny przepis!


Namaczanka:

  • 100 g mieszanych ziaren (u mnie sezam, siemię lniane i słonecznik)
  • 35 g płatków owsianych (nie instant)
  • 86 g wody

Ciasto chlebowe:

  • 240 g mąki pszennej chlebowej
  • 94 g mąki pszennej chlebowej razowej
  • 41 g mąki żytniej
  • 227 g wody
  • 170 g aktywnego zakwasu żytniego  (100% hydracji)
  • 9,5 g soli
  • namaczanka

Przygotowanie

Składniki namaczki wymieszać w misce, zalać wodą, przykryć i zostawić na 30 minut.

Autoliza
W misce (autorka bloga używa miksera z misą) wymieszać mąki, wodę i zakwas. Miksować na niskich obrotach do połączenia się składników, przykryć i zostawić na 30 minut (autoliza).

Mieszanie
Dodać sól i ponownie miksować na małych obrotach (jeśli jest taka potrzeba należy można dodać trochę wody - ciasto ma być średnio ścisłe.
Po około 1 minutach dodajemy namaczankę i jeszcze raz miksujemy.

Fermentacja główna
Ciasto wyjmujemy na lekko naoliwiony blat, przykrywamy i zostawiamy na 2,5 godziny składając ciasto po pierwszych 50 minutach i drugi raz po 100 minutach.

Formowanie
Blat lekko posypujemy mąką, przekładamy na nią ciasto, dzielimy  na dwie części. Z każdej części formujemy kulę i zostawiamy do odpoczynku na 30 minut.
Po tym czasie formujemy bochenki i wkładamy je do koszy złączeniami do góry (ja uformowałam jeden, okrągły bochenek).

Ostatnia fermentacja
Ciasto musi wyrastać przez 2 - 2.5 godziny. Aby sprawdzić czy jest gotowe, lekko naciskamy je palcem - jeśli będzie wracać powoli do pierwotnego kształtu możemy wstawić je do piekarnika.

Pieczenie
Piekarnik z kamieniem nagrzewamy do 250°C i przygotowujemy spryskiwać z wodą.
Wyrośnięty bochenek zsuwamy na łopatę, szybko nacinamy wzdłuż i zsuwamy na kamień.
Po włożeniu chleba do pieca zmniejszamy jego temperaturę do 230°C.
Pieczemy przez 8 minut z parą, kolejne 20 minut bez pary, a na ostatnie 10 minut wyłączamy piec, uchylamy jego drzwiczki i zostawiamy w nim chleb.

chleb z ziarnami 2

Oceń przepis