Wielkość porcji: 2 bochenki
Czas przygotowania: kilka godzin
Chleb Norwich

Weekendowa Piekarnia wróciła w październiku po krótkiej przerwie z trzema propozycjami, tak aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Ja wybrałam klasyczny chleb na zakwasie, biały na mące pszennej z dodatkiem żytniej. Można powiedzieć normalny, zwykły, codzienny. Ale przecież nie dla wszystkich własnoręcznie upieczony chleb jest codziennością.


Składniki:

  • 900 g białej pszennej mąki chlebowej
  • 120 g żytniej mąki z pełnego przemiału
  • 600 g wody (23°C)
  • 360 g aktywnego zakwasu (100% hydracji)
  • 23 g soli

Przygotowanie

Wymieszać wszystkie składniki, z wyjątkiem soli, do połączenia składników (mikserem ok. 1 minuty). Odstawić na 30 minut do autolizy. Dodać sól i dalej wyrabiać ok. 3 - 4 minut, aż gluten będzie średnio rozwinięty.
Przełożyć ciasto do naoliwionego pojemnika. Przykryte folią odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 1/2 godziny, składając po 50 i 100 minutach. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko omączony lub naoliwiony blat, podzielić na  4 x 400 - 500 g albo 2 x 800 - 1000 g.
Każdą z porcji ciasta uformować w kulę, oprószyć mąką i przykryte folią zostawić na 15 minut, żeby odpoczęły. Porcje ciasta formować w owalne lub okrągłe bochenki. Wstawione do dużych worków lub przykryte naoliwioną folią mają teraz wyrastać 2-2 1/2 godziny lub wyrastać 1 1/2 godziny w temperaturze pokojowej i 2 - 16 godzin w lodówce (innym zimnym miejscu), np. przez noc.
Kiedy bochenki rosną, albo czekają na swoją kolej w lodówce, trzeba nagrzać piekarnik do temperatury 245°C. W początkowej fazie pieczenia potrzebna też będzie para (kilka kostek lodu rzuconych na dno piekarnika/ścianki piekarnika spryskane wodą za pomocą zraszacza do kwiatów). Bochenki posypywać semoliną i przekładać na łopatę/papier do pieczenia, naciąć, włożyć do pieca. Teraz trzeba zmniejszyć temperaturę do 200°C, piec 12 minut z parą, uchylić drzwiczki, żeby parę wypuścić i piec jeszcze 15 - 18 minut. Gotowy chleb popukany w dno wydaje niepowtarzalny pusty odgłos.

chleb norwich 2

Oceń przepis